Предколедно…

Тази година имаше няколко неща, които ме докоснаха, но и ме накараха да се замисля. И понеже професията ми е свързана с това да творя красота, то и нещата, които ме вълнуват са свързани с „вечната тема“!

Ако някой ми каже, че темата за красотата поне малко не го вълнува, мисля, че не е честен със себе си! Красотата има много измерения – красиво лице, красиви мисли, красиви чуства, красива душа! За всекиго по нещо. Замислих се за тазгодишното издание на календара на Пирели. Открехвайки малка част от него, медиите показаха идеята да се снимат жени на средна възраст 44 плюс, жени, които могат да свалят маската на изкуствената красота и да се покажат такива, каквито са в ежедневието. Това са известни актриси, които вдъхновяват, актриси, които имат смелостта да въздействат чрез…себе си. Разбира се, това не би било възможно без намесата на фотографа Питър Линдберг, който създава концепцията и този прекрасен календар. Съгласна съм с всичко това, но се питам дали ако на фотографиите не бяха прекрасната Джулиан Мур , Робин Райт, Никол Кидман или изтънчената Ума Търман, календарът щеше да е така въздействащ и впечатляващ.

Не е тайна, че всички тези жени са прибягвали до методите на естетичната медицина, сигурно повечето от тях са опитали и скалпела. И ето ги пред на с- естествени, красиви, носещи със себе си онзи неподправен чар и елегантност, който ни кара да мислим, че наистина красотата ще спаси света. Каквото и да са правили, направили са го добре. Това ме вълнува. И си казвам: Искам да правя хората красиви, но естествено красиви! Искам да подсилвам естествената им красота, свежест и чар. Искам жените след 50 да не се срамуват от думата старост. Искам всяка жена да има самочуствие и чар.

Тази година имах интересен случай. Младо момиче, дойде при мен след прекарано неврологично заболяване на лицето, което беше оставило отпечатък като силна асиметрия в двете лицеви половини. Едната страна на лицето беше по-повдигната, единият ъгъл на устната падаше надолу. Дойде с молба дали не мога да й помогна да изглежда „по-нормално“. Имаше приятел, обичаше го и се притесняваше да не го отблъсне с външния си вид. Беше мило, интелигентно и красиво младо същество. Излъчваше доброта, позитивизъм и една особена външна елегантност, независимо от белезите на заболяването. Направих й професионални медицински фотографии. Дълго гледах от всички ъгли снимките. Направих план за работа. Случаят съвпадаше с предишно мое обучение в чужбина и още бях силно под въздействието му. Там разглеждахме подобни случаи. Беше предизвикателство за мен. Възстанових до голяма степен асиметрията в лицето. Момичето грейна! Толкова се промени, прегръща ме и ме целува, плака от щастие и радост! Какво искате да кажете, че това е изкуствен стандарт? Успях да помогна на един млад човек да има повече самочуствие, да бъде по-щастлив и да не свежда глава при всеки поглед на хората върху лицето му! Мечтая да събера мои пациенти, да ги покажа пред обществото и да убедя скептиците, че филърите и ботоксът не са „злото“. Мечтая да покажа, че работата ми наистина е изкуство и тънката червена линия между гротескното и красивото зависи от нас. От едната страна на линията съм аз с моя професионализъм, с моята преценка и честно отношение към пациента, а от другата страна на линията е самият пациент, с реалните си желания и с ясното съзнание за това докъде трябва да стигне в желанията си.

Светли Коледни Празници!

christmas-presents-under-tree-picjumbo-com