Четири неща, които можете да направите за кожата си през зимата

 

Студът навън и горещият сух въздух от радиаторите са предизвикателство както за гладката блестяща кожа, така и за добре оформените устни. Този сезон лицата ни се нуждаят от специално внимание, за да посрещнат пролетта сияйни и красиви. Ще споделя с вас няколко лесни стъпки за това.

Ексфолирайте нежно

Студът предизвиква истински хаос в кожата, изсушава я и лишава от блясъка й. Да, тези месеци са правилният момент за обновяващи пилинг процедури, но, ако прекалите с тях, ще задълбочите проблема със дехидратацията. Прекаленото разкъсване на връзките между отделните слоеве на кожата би нарушило здравословната кожна бариера. Това би довело до все по-чести епизоди на сухота и раздразнение, до поява на лишеи и неравности. Ако ползвате механични ексфолиратори, правете го най-много два пъти седмично и то нежно, без агресивно триене. Лично аз ви препоръчвам почистване и ексфолиация с диамантеното дермабразио веднъж или два пъти месечно – това е добра грижа за лицето през зимата, а и през всички останали сезони.

Хидратирайте в дълбочина

За да увеличите и запазите влагата в кожата, добавете още една стъпка в сутрешния си ритуал – преди дневния хидратиращ крем използвайте серум или друг продукт с антиоксидантно действие. Високо концентрираните серуми са създадени да проникват дълбоко в кожата, особено бързите пептидни транспортьори, а след тях кремът буквално “запечатва” влагата. Ако вашият крем съдържа и термална вода, тя действа като пребиотик, който поддържа кожата жизнена и свежа.

Използвайте слънцезащитен продукт

Направете своя UV фактор рутинен продукт. Не посягайте към него само през топлите месеци, защото кожата ни е целогодишно изложена на ултравиолетовите лъчи, а те са основна причина за нейното стареене. За съжаление последствията от излагането на слънце се проявяват в по-късни години, но тогава са трудно обратими. Голяма част от съвременните продукти с висок фактор на защита съдържат и овлажнители, антиоксиданти и масла с естествен защитен фактор като маслото от малинови семки, например.

Захарта – вън от играта

По празниците обичаме да прекаляваме с въглехидратите, особено ако са под формата на чаши шампанско. Сега е моментът да ограничите употребата им – захарта е истински враг на сияйната кожа. Злоупотребата със сладко води до гликация – процес, при който захарта блокира синтеза на колаген и еластин. Гликацията води и до поява на свободни радикали, които също влошават здравето на кожата, могато да доведат и до поява на розацея. Ако излизате с приятели, позволете си една чаша сухо червено вино, по възможност от добра реколта. Ресвератролът, който се съдържа в гроздовите зърна, е елексир за кожата и има мощно антиейджинг действие – разбира се, стига чашата да остане само една.