Да си дадеш време

Текст на д-р Радина Денкова в специалното издание на Капитал KSTYLE

Наскоро ми попада реклама на луксозен часовник. Текстът обещаваше, че с революционния му енергиен резерв няма да мисля за времето в продължение на цял уикенд. Мога просто да сваля и оставя часовника на бюрото си и той няма да е спрял в понеделник. Засмях се наум как в старите швейцарски ателиета разработват все по-съвършени механизми, които отброяват изтичащото време все по-точно и продължително. Докато ние, естетичните дерматолози, се опитваме да направим точно обратното. Но да притежаваш времето е най-големият лукс, това е факт. Казва ви го лекар, който е посветил живота си на това да поддържа енергийният резерв в лицата на своите пациенти с цената на личното си време – това, което и часовникът на собствената ми ръка неумолимо отброява. Но как да го съхраним? И какво да направим, за да бие „сърцето“ на кожата ни по-дълго, подобно на изящен швейцарски механизъм?

Преди два месеца приех покана за обучение в Дубай с един от топ инжекторите в света. Никога не е било моята дестинация, но не бих и пропуснала шанса за поредната среща и работа с фантастичния д-р Маурисио Де Майо и неговата комплексна система за подмладяване. Освен това да сваля часовника си за няколко дни, в които да пътувам и откривам нови светове за мен е истински лукс. Всяко едно място дава нова идея в работата ми, всяка среща с нови хора приемам за истински дар. В края на форума запазих време за релакс в Talise Spa Dubai по препоръка на приятелка. Признавам си – след толкова интензивна програма беше ми странно какво ще правя шест часа на това място. А те минаха красиво и неусетно в очакване на масажа с последния Vogue в ръка, сред райските градини , където всеки може да остане сам със себе си и в същото време да бъде обгрижван подобаващо. Чай от джинджифил и фурмичка обвита в черен шоколад, последвани от шоколадова терапия за тяло… Още по време на терапията вече мислех как мога да доставя същото това удоволствие на своите пациенти и нахвърлях наум шоколадов ритуал за лице с добавена хиалуронова киселина за хидратация. Наслада за сетивата, аромат за душата и силата на науката съчетани в едно. Сега под сръчните пръсти на Александра от клиниката ни на Оборище шоколадът се топи в кожата, а малките партикули хиалурон моментално съживяват и най-умореното и сухо лице. Да му показваме любовта си, във всеки възможен момент – ето от какво се нуждае „сърцето“ на кожата ни ден след ден. Нима то е по-различно от нашето собствено?

Ако говорим за любов, французойките определено имат какво да кажат по темата. Винаги съм отбелязвала с възхищение вниманието и постоянството, с което точно те се отнасят към козметичната си грижа. Ако попитате една парижанка, независимо от възрастта й (16-76) каква е формулата за сияйна кожа, ще получите просто съединение – редовно почистване, масаж, хидратация. Това е първият урок по красота, което получава едно момиче от майка си и и който ще следва през целия си живот. Нищо ново, нищо интересно, ще си кажете. Въпросът е, че французойките са превърнали базовата козметична грижа в истински ритуал, с който едновременно поддържат и глезят кожата си всеки месец. И за да не се налага да ви убеждавам, ще побързам да ви запиша час за най-обикновено почистване и масаж в Institut Stephan Jaulin, създаден от козметичния байер на Collette. Нежно копринено кимоно ще се спусне по раменете ви, кожата почистена със специално обработена вода с ниско съдържание на калций, тонизирана с аюрведичен масаж, хидратирана и подхранена с изцяло натурални елексири. Чай от мача за финал? Или може би чаша шампанско? Едва ли има по-щедра грижа за лицето ви, а мислехте, че това ще е просто почистване…

Някъде четох, че именно вниманието към „малките“ неща и моменти отразяват способността ни да обичаме себе си. И не знам дали дяволът се крие в детайлите, защото в някои от тях откривам нещо наистина божествено. Няма да забравя пътуването ни до Бали преди много години, където за първи път видях цветове от франджипани, посипани във водата на басейна. Още тогава ми се прииска да ги пренеса във вид на теменужки или ядливи латинки в купите с вода на козметиците през пролетта. Или пък студените ароматни кърпи в СПА-тата на Виетнам, с които можеш да се освежиш през лятото, с фин натурален аромат на лавандула или жасмин, задължително от естествено масло. Представям си все още тези кърпи в ръцете на моите пациенти в топъл юлски ден, студени, носещи доза енергия в края на деня.

Домашните съветници от времето на бабите ни описват подробно и други прекрасни и естествени терапии за тялотои душата, които да съхранят тяхната жизненост. Ще ги откриете навсякъде по света. Миналото лято пътувахме в Коста Рика. Най-зелената страна, която бях виждала с очите си. И най- грижещите се хора за природата си. По средата на пътуването се озовахме в района на вулкана Аренал, от който извират лечебни минерални извори. Жителите на областта са превърнали използването им в ритуал. Цели семейства посещават от петзвездни до най-обикновени хотели, където са изградени съоръжения и басейни с температура на водата от 49 до 25 градуса, постепенно охлаждаща се и доставяща здраве. След един ден на такова място си като прероден. Кожата ти е като кадифе, топлината и влагата ти дават живот и красота. Нужно ли е да ходите до Коста Рика, за да си ги доставите? Само си помислете какво богатство на минерални извори има в собствената ни страна, където можем да гребем с пълни шепи от лечебната и духовна сила на водата.

Но да се върнем на темата за времето. Всеки избира за какво да използва капитала му. Да, вярвам, че времето е най-големият капитал, който притежаваме. Казвам го на всеки пациент, с който обсъждаме колко важно е да изградим собствените си ритуали за красота, които да направим част от ежедневието си. Ден след ден те карат „сърцето“ на кожата ни да бие силно и продължително. И да ни се отблагодарява щедро за положените грижи. В момента пиша от красивото Беладжио, разположено на езерото Комо в Северна Италия. Моят съпруг има рожден ден и това пътуване е неговият подарък. Всъщност подарък и за мен – да имаме нашето време заедно, буквално откраднато от натоварените ни графици. Предстои ми час в спа центъра на хотел “Вила Сербелони”, където искам да опитам техният антиейджинг коктейл за лице с колаген, а вечерта да се насладим с приятели на молекулярното меню на звездния мишлен ресторант “Мистрал” – друг ритуал, сам по себе си. Но за него ще ви разкажа следващият път.

За да научите повече за моята работа или да се доверите на професионалната консултация с естетичен дерматолог, свържете се с нас на тел. 0700 11 800www.dr-denkova.com или във фейсбук страницата ни.